Schoencadeautje 2016 | 3 strategieën om bewuster met je autonomie om te gaan

 

Het mooiste wat je kunt krijgen, maar ook het mooiste wat je iemand kschoencadeautje-3unt bieden is, wat mij betreft, autonomie. Zelf doen…zelf ontdekken…onderzoeken…zelf de mist in gaan, jezelf weer oprapen en ontdekken waar je grenzen liggen en hoe jouw veerkracht in elkaar zit. Het ontwikkelen van een eigen visie en de mogelijkheid tot zelfontplooiing verkennen.

 

Keuzes maken

Knopen doorhakken, beslissingen nemen, richting aangeven of het heft in eigen handen nemen. Hoe je het beestje ook wilt noemen: door duidelijk aan te geven wat je wilt en wat je te ver vindt gaan, geef je meer sturing aan het pad dat je aflegt. Door neutraal te reageren of de keuzemogelijkheid uit handen te geven, door te laten weten ‘dat het jou niet uitmaakt’ kun je jezelf behoorlijk vastzetten. Wat wil jij? Heb je dan echt geen voorkeur? Weg met besluiteloosheid!

Keuzes maken draagt ook bij aan het ontwikkelen van een eigen visie. Door bewuster stil te staan bij keuzemogelijkheden die voorbijkomen en je actief bezig te houden met de uitkomst ervan, leer je voor jezelf te bepalen wat waarden heeft voor jou en wat niet. Op je werk, in je dagelijkse leven, je gedag als consument, maar ook aan wat voor omgang, gedrag en gedachtegoed je waarden hecht en wat je belangrijk vindt aan je eigen houding en die van iemand anders.

Balans is het motto. Bewust een keuze aan iemand anders laten is een kwaliteit. Hoe mooi is het dat je, als je een keuze aan iemand anders overlaat, een stukje autonomie biedt? Al kun je lange termijnbeslissingen, waarbij veel op het spel staat rondom ‘jouw pad’ kun je beter zelf nemen. Je wilt de buurman van nummer 9 natuurlijk niet laten beslissen over je carrièreswitch, maar misschien wel over hoe hij de heg graag gesnoeid wil zien.

 

Grenzen aangeven

Een bladzijde heeft twee kanten. Naast keuzes maken en laten weten ‘ja, ik heb een concreet idee over het vervolg van dit verhaal.’, is het ook goed om aan te geven waar voor jou het verhaal stopt. ‘Ja, hier heb ik een concreet idee over. Tot hier en niet verder.’ Maar grenzen aangeven is niet alleen aan de handrem trekken. Het aangeven is ook eisen stellen, duidelijk jouw visie geven en grenzen verleggen door nieuwe dingen uit te proberen. Het is laten weten wat jij nodig hebt om verder te groeien en ook wat je daarbij niet kunt en wilt gebruiken. Jij hebt jouw grens in handen en in controle. Jij bepaalt. Waar ga je naartoe, hoe ga je dat doen en wat heb je daarvoor nodig? Het is niet handig om anderen te laten bepalen wat jouw grenzen zijn, want wat is dan nog jouw aandeel in jouw groeiproces? Of het nu op je werk is of privé, hier mag je gerust kritisch over nadenken.

 

Loslaten

Ook zijn we doorgaans gemakkelijk bezig met wat anderen van ons vinden. We vragen ook gemakkelijk advies: ‘Wat denk jij dat de beste keuze voor mij is? Wat denk jij dat het beste bij mij past?’ Ga je een nieuwe spijkerbroek of nieuw paar handschoenen aanschaffen, dan is het natuurlijk leuk om te horen dat iets je goed staat en is dat ook helemaal niet iets om je zorgen over te maken. Gaat het over grotere beslissingen dan is het belangrijk om te onthouden dat niemand een betere keuze kan maken dan jijzelf. Het gaat tenslotte allemaal over jou. Besluit je toch advies in te willen winnen bij iemand, blijf je er dan bewust van dat jij degene bent die de doorslaggevende keuze maakt.
Verder is het handig als je een aantal zaken los kunt laten. Blijf niet hangen in dingen die geweest zijn en kijk vooruit. Het verleden kun je niet meer veranderen, je toekomst is een ander verhaal.

En zo komen we er eigenlijk achter dat autonomie, keuzes maken, grenzen stellen en loslaten allemaal met elkaar verbonden is. Het een versterkt het ander. Laat je deze dingen allemaal niet bewust je gedachten passeren, dan is het niet verwonderlijk dat je de touwtjes niet in handen hebt. Maar leren kan altijd. Het kost je even schakelen van mindset, maar het is zeker de moeite waard om deze regie (terug) te pakken!

Leave a Reply